Fon perdelerin kumaşı diğer perdelere göre değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenliği “Fon Perde Hangi Kumaştan Yapılır?” adlı makalemizde öğrenelim.
Perde evimiz için olmazsa olmaz aksesuarlarından biridir. İç mekânlarımızın görülmesinin engeller. Ayrıca birçok renk ve çeşidiyle evimizin dekorasyonunu tamamlar. Perde eskiden günümüze kadar klasik ve modern çeşitleriyle evlerimizi süslemektedir. Stor, fon ve tül gibi birçok çeşidi bulunmaktadır.
Son zamanlarda insanlar tarafından en çok tercih edilen perdelerden biride fon perdelerdir. Fon perdeler şık görünümleriyle bulundukları mekânlara güzellik katarlar. Birçok renk çeşidiyle evlerinizin dekorasyonunu tamamlar. Peki, fon perde hangi kumaştan yapılır? Bu perdelerin yapımında saten, pamuk, organze keten, astarlık kumaş çeşitleri tercih edilir. Ayrıca tercih edilen kumaşın ütü istememesi de fon perde tercih edecekler için önemli bir detaydır. Tercih edilen kumaşlardan biri olan saten kumaş daha estetik ve dökümlü bir görüntü verir. Böylelikle evlerimizin güzelliğine güzellik katar.
Fon Perde Nasıl Takılır?
Bulunduğu mekânı hareketlendirip durağanlıktan kurtaran perdeler adeta makyaj görevini görür. Makyaj nasıl ki insanın yüzünü canlandırırken perdelerde bulundukları ortama canlılık katarlar. Fakat doğru tercihler yapılmadığı zaman bu durum tam tersi olabilir. Az önce fon perde hangi kumaştan yapılır sorusunun cevabıyla fon perde de hangi tür kumaşların kullanıldığını öğrenmiştik. Şimdi ise fon perde nasıl takılır sorusunun cevabını öğreneceğiz.
Öncelikle fon perdeleri takabilmemiz için kornişe ihtiyaç duyarız. Bu perdeler için dört girişli kornişler tercih edilir. Fakat dört girişli korniş bulunamıyorsa iki girişli kornişler tercih edilir. İki girişli kornişler yan yana monte edilir. Böylelikle dört girişli kornişler elde edilmiş olur. Sonra perdenin takılacağı kornişi sırasında belirlemek gerekir. Eğer fonun tül perdenin önünde durmasını istiyorsanız sonu pencereye uzak olan korniş girişine takmanız gerekmektedir.
Fon perdeyi taktığınızda en son ve sağa perde kelebek tokalarını takmayı unutmayın. Eğer bu tokaları takmazsanız perdeyi açarken ya da kapatırken hareket edildiği zaman fon perdeler takıldığı yerden çıkabilir. Ayrıca fon perdelerin sağına ve soluna takılan kelebek tokaların iyice sıkıştırılması gerekir. Aksi takdirde güzel bir görünüm olmaz.
Kanadı perdeleri takmadan önce sağ ve sol tarafa gelecek şekilde parçalarını doğru bir şekilde belirlemek gerekir. Çünkü iki tarafa takılan kanatlar birbirinden farklı olacağı için fon perdeler takılmadan bu işlem yapılmalıdır. Aksi takdirde fon perdeyi takamazsınız.
Rensoları takarken mutlaka matkap kullanılması gerekir. Matkap kullanılmadığı takdirde kanatlar ağırlığından ötürü rensolar zamanla yerinden çıkabilir. Ardından perde yere düşebilir. Son olarak fon perdenin kanatlarını yanlara sabitlemek için kuşakların sıklığını doğru ayarlamak gerekir. Bunun yanında ren solara geçirilecek plastik aparatlar doğru şekilde yerleştirilmeli.
Fon Perde Nasıl Çıkarılır?
Son zamanlarda en çok tercih edilen perdelerden biride fon perde olduğunu söylemiştik. Fon perdelerde daha çok hangi kumaşlar tercih edildiğinden ve nasıl takılacağından bahsetmiştik. Şimdi de fon perde nasıl çıkarılır? Biraz da bu konudan bahsedeceğiz. Öncelikle ren solara takılan kol bantları sökülür. Ardından fon perde takılı olduğu kornişten yavaşça çıkarılır. Ve böylece işlem tamamlanır. Fon perdenin çıkarılma işlemi gayet basittir. Bu yazımızda sizlere fon perde hangi kumaştan yapılır, fon perde nasıl takılır ve fon perde nasıl çıkarılır konuları hakkında bilgiler verdik. Siz değerli okuyucularımız fon perde hangi kumaştan yapılır başlığından yola çıkarak evinizin dekorasyonuna uygun kumaşta fon perdeler seçebilirsiniz.