Perde ölçüsü özenle ve dikkatle alınmalıdır. Yanlış alınan perde ölçüsünün geri dönüşü olmayacağı bilinmelidir. Peki perde ölçüsü nasıl alınır?
Perde ölçümlerinin doğru alınması çok önemlidir. Perde ölçüm işlemi için belli bir sırayı takip etmelisiniz. İlk iş olarak camla tavan arasındaki mesafeyi doğru ölçmeniz gerekir. Daha sonra perdenin sağındaki ve solundaki kenar boşluklarını doğru ölçmelisiniz. Perdenin eninin ölçümünden sonra boy ölçümlerine geçmelisiniz. Boy ölçümünde dikkat edilecek nokta, pervaza kadar ölçümün yapılmasıdır.
Eğer perdenin altında kalorifer peteği varsa ölçülerin ona göre alınması gereklidir aksi halde peteğin örtülmesi hem görüntü olarak hem de ısı kaybı olarak size olumsuz bir durum yaşatır. Ve son olarak da tavandan yere kadar ölçü alınmalıdır. Perde evin mahremiyetidir ve süsüdür. Onun için görüldüğü üzere bir bütün olarak değerlendirilip her koşul göz önünde bulundurularak montajı yapılmalıdır. Onun için ölçünün doğru alınması mühim bir durumdur. Doğru ölçüm, doğru montaj, mükemmel sonuç, bunu asla unutmayın.
Perde Montajında Dikkat Edilecek Hususlar
Perde ölçüsü doğru alındıktan sonra artık sipariş verebilirsiniz. Sipariş verirken perdenin rengi, kullanılacak alan ile uyumu, kumaşı ve özellikleri mühimdir. Bunlar kadar montajında büyük önemi vardır. En doğru şekilde ve kullanışlı olacak biçimde perdenin montajı yapılmalıdır. Doğru montajı yapmak için bantlarla işaretleme yapılabilir. Bu size çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Çünkü iz bırakmayan bantlar tam olarak doğru montajı yapmanızda faydalı olacaktır. Burada önemli olan işaretlenen yerlere aparatların doğru bir şekilde yerleştirilmesidir.
Elektronik matkap ve çeşitli aletlerle kısa sürede aparatları yerleştirebilirsiniz. Daha sonra perdeyi tatmalısınız ve deneyerek tam olarak ölçülere göre olup olmadığını incelemelisiniz. Artık teknolojik cihazlarla perde montajı daha da kolay hale geldi tornavida ve İlkel aletlerle daha zor bir şekilde işler yürüyordu. Ama artık teknoloji sayesinde montaj işi daha da kolaylaştı. İşaretlemeler yapılırken tavan kısmı ve yer kısmı diye belirtirseniz perdenin doğru konumlandırılması için size çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca montaj ile ilgili YouTube videolarını izleyebilir çeşitli görsellerden internet üzerinden yararlanabilirsiniz.
Kullanım Alanına Göre Perde Ölçümleri
Perde ölçümleri yapılırken perde çeşitlerinin göz önünde bulundurması gerekir. Rustik perdelerde, stor perdelerde, zebra perdelerde, güneşliklerde ölçümler farklıdır. Örneğin tül perde için ölçüm yapıyorsunuz. Tüm duvar ve taban üzerinde ölçümler geçilebilir. Ama stor perdelerde durum farklıdır. Çünkü burada hesap etmeniz gereken birçok detayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin petekler. Çünkü stor perdeler bir mekanizma üzerinden çalışır makara sistemi ile işlev görür. Onun için petekleri pencereyi göz önünde bulundurmak zorundasınız. Onun içindir ki perde türü ölçülerin üzerinde çok etkilidir. Bir de müşterilerin istekleri çok önemlidir. Onların tasarımları ve düşüncelerine saygı duyarak işlevsel bir perde oluşturabilirsiniz. Montajı yapılan perdelerin kontrolü yapılmalıdır. Böylelikle sistemin çalışıp çalışmadığı görülmüş olur.
Perde Ölçüsü Almak İçin Gerekli Olan Malzemeler
Perde ölçüsü almak için öncelikle bir şerit metrenin olması gerekir. Başka metre çeşitleri de kullanılabilir fakat metre daha kullanışlı ve pratik olacaktır. İşaretleme için kalem kullanırsanız duvarlarınızda iz kalabilir. İz bırakmayan bantlarla daha temiz ve pratik iş üretirsiniz. İşaretli yerlere bantları yapıştırır üzerlerine kalemle not alabilirsiniz. Böylece duvarda iz ve leke kalmaz. Doğru ölçüm yapabilmek amacıyla ulaşılması gereken yüksek kesimler için merdiven kullanmanız size kolaylık sağlayacaktır. Ayrıntılı bir şekilde not ederseniz sizin için kolaylık olur. Perdenizin çizimini bir kağıda yapın Böylece basit bir şekilde ölçüm işini tamamlamış olursunuz.