Stor perde seçimi oldukça basittir. Bilinçli perde alıcısı stor perde seçerken dikkat edilenleri en ince detayına kadar bilmektedir. İlk defa stor perde alacak kişilerin, stor perde alırken dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Gelin beraber “Stor Perde Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler” adlı makalemizden öğrenelim.
Evinize veya ofisinize modern bir hava katmak istiyorsunuz ama bir türlü nasıl bir stor perde alacağınızı kestiremiyor musunuz? Gelin bu tür sorularınızı birlikte çözelim. Stor veya zebra perde alırken dikkat etmeniz gereken ve halihazırda dikkat ettiğiniz husus, modelidir. Stor perde mi, zebra perde mi yoksa karartma mı kullanacağınız, hangi odaya hangisini almanız gerektiği çok önemli bir soru işaretidir.
Perdeleri çektiğinizde güneşi mümkün mertebe azaltmak istiyorsanız karartma stor perde ya da koyu renk fonu olan bir stor perde tercih edebilirsiniz. Zebra perdeler, yatay şeritlerden oluştuğu için ışığı engellemek için tercih edilmemektedir. Oturma odası, salon, mutfak gibi odalar için mobilyalarınızın, özellikle koltuklarınızın rengine uyum sağlamasına dikkat edin. Böylece oda bir bütün olarak görünecektir.
Perdenizi nereye monte edeceğinize göre kasa seçimi yapmanız gerekmektedir. Kapalı kasa (siperli, alınlık veya taç) ve açık kasa iki çeşit kasa sistemi mevcuttur. Eğer perdenin takılacağı yer açıktaysa, kartonpiyer, asma tavan arkasında kalmıyorsa veya pencerenin üstüne takılmayacaksa kapalı kasa stor perde tercih etmeniz gerekir. Fiyatında hafif oynama olsa da çok daha şık duracaktır.
Fakat perdenizi tavana takacaksanız açık kasa tercih edebilirsiniz. Perdenizi takacağınız yerde korniş varsa ne yapmalısınız? Çok basit; korniş aparatıyla rahatlıkla takabilirsiniz. Perdenizin zinciri alacağınız yerden seçtiğiniz kumaşa ve rengine uyumlu bir şekilde verilmektedir zaten fakat eğer renk uyumu olduğunu düşünüyorsanız veya ofisinize alıyorsanız metal zincirler de oldukça revaçtadır.
Peki pencereniz çok genişse ne yapmalısınız? 120 santimetreden geniş pencereler için yan yana iki tane stor perde önerilse de kumaşların aralarında 4 santimetreye kadar aralık kalır. Tek kasada iki perdede ise aralarındaki açıklık azalsa da yine de 1.5 santimetrelik bir açıklık kalacaktır. Hiç açıklık kalmaması adına en az pencerenizin genişliği kadar bir perde seçmeniz en doğru karar olacaktır. Böylece parça parça değil, bir bütün şeklinde görünecektir.
Stor perde alırken veya sipariş ederken yapılan en büyük hatalardan biri pencere genişliğiyle kasa genişliğini bir tutmak. Eğer pencerenizin uzunluğu kadar stor perde genişliği belirlerseniz, stor perdenizi taktığınız zaman kumaşların, pencerenizi kapatmadığını, toplamda 3.5 santimetre açıklık olduğunu göreceksiniz. Peki, perde siparişi verirken genişliğini nasıl hesaplamalısınız? Pencerenizin genişliğinden minimum 20 santimetre fazlasını belirlemelisiniz.
Stor Perde Alırken Fazladan Ölçü Payı Verin
Kasa ve kumaşın genişlik farkı 3.5 santimetre iken siz neden en az 20 fazlasını söylemelisiniz? Kumaş, pencerenizi tam kapatsa bile ışığın yoğunluğunu engellemek için aldığınız perdenin yanlardan ışık sızdırdığını gördüğünüzde hiçbir amacı olmadığını fark edeceksiniz. Yanlardan sızan ışığı engellemek adına, daha geniş tercih etmelisiniz.
Stor perde alırken dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise bulunduğunuz evde veya ofiste ne kadar kalacağınız. Çok uzun süre kalmayacağınız bir yerde tercih etmeniz gereken perdenin, korniş aparatı olduğundan emin olun veya kolayca takılıp sökülebilen mekanizmalı ürünleri tercih edin.